Surfin' USA

California Dreamin'

Napa valley

Napa városa és tőle északra kb. 50 km hosszan húzódó völgy a legismertebb borvidék amerikában, sőt az utóbbi évtizedekben a világ egyik legismertebbje is. Hírnevét vaktesztekkel alapozta meg, melyek során többször  lenyomta a francia borokat. Az első ilyen 1976-ban volt, a 2006-os évfordulón már a francia kóstolók is elismerték az eredményeket.

Szóval ide néztünk el még a 2 ünnep között Péterrel. Rövid tanakodás, wikipédiázás után úgy döntöttünk nem ottalvós lesz, egy pár korty borral még lehet vezetni. A 2 órás út végén megérkeztünk a ködbe burkolt Napába. 

Szőlőtőkék a ködben

Szőlőtőkék a ködben

Innen a turista információs iroda útmutatása alapján az egyik legészakabbi pincészethez vettük az irányt mégpedig a Sterlinghez. Itt már hétágra sütött a nap, úgyhogy a dombtetőre görög kolostor stílusban épített  pincészetből zseniális kilátásunk nyílt a völgyre.

A völgy

A völgy

Egy csomó pincészet épít mediterrán jellegű házat vagy éppen várat (ideszállított olasz kövekből akár) a pincészet köré, fölé a hangulat fokozása érdekében. A Sterling féle kolostorba 20 dolcsi leperkálása után egy kis felvonóval mehettünk, ahol mindjárt egy szürkebarát kóstolóval fogadtak minket: 2007 Cellar Club Pinot Gris. Valsz a legjobb volt amit ittam ebből a fajtából. Ezután bejárhattuk a keverő, érlelő stb. helyiségeket, ahol pl. magyar tölgyből készülő hordókat is használnak.

A második bor amit megízlelhettünk az Oscar átadás kizárólagos fehérbora volt: 2005 Reserve Chardonnay. A chardonnay a völgy legértékeltebb fehérszőlő típusa, a reserve ebből is a prémiumot jelöli.

chardonnay görög hangulatban

chardonnay görög hangulatban

Ezután következett az első vörös, 2005 Cellar Club Carneros Pinot Noir mégpedig stílusosan egy francia arc által töltve. A második vörös a völgy fő vörösszőlőjét képviselte és ha jól emléxem ez az Oscar vörösbora: 2005 Rutherford Cabernet (sauvignon). A végén pedig egy görög származású szőlőből készült desszertbort kóstolhattunk egy görög nő által töltve, aki közben eláradozott nekünk, hog ymilyen jókat ettek Budapesten: 2007 Cellar Club Malvasia Bianca.

Mondanom sem kell mindegyik bor hihetetlen jó volt, teljesen lepadlóztam (pedig alapból sem a vörös sem a chardonnay nem a kedvencem), de az aszú azért simán köröket ver a görög desszertborra.

görög bor görög hangulatban

görög bor görög hangulatban

A második és végülis utolsó állomásunk a V. Sattui pincészet volt, ami az egyik legrégebbi (1885-ös), ahol szintén megkóstoltunk néhány bort ingyenesen mivel volt kuponunk. Korrekt borok voltak, de nem egetrengetően jók.
Viszont hangulatos épületet rittyentettek köré, fával mókussal meg mindennel:

V. Sattui pincészet

V. Sattui pincészet

Reklámok

2009. január 15, csütörtök - Posted by | szórakozás | , ,

2 hozzászólás »

  1. Vegasról is vmit!!!

    hozzászólás Szerző: ficzerepeti | 2009. január 16, péntek | Válasz

  2. Akkor azt jól veszem ki az írásból, hogy nem mátraaljai Chardonnay-t ittatok, igaz?

    hozzászólás Szerző: bAtu | 2009. január 16, péntek | Válasz


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: